Karate

 Yhteiset

Tervetuloa harjoittelemaan aitoa Okinawan karatea!

Karate on erittäin monipuolinen harrastus joka avaa harjoittelijalle useita keinoja niin kunnon kohentamiseen kuin hyödyllisten itsepuolustustaitojen hankkimiseen. Tässä esittelyssä keskitytään erityisesti Shorin Ryu Seibukan –tyylisuunnan karateen, jota myös Suomussalmen Rastin Karatejaostossa harjoitellaan. Tyylisuunnalla tarkoitetaan karkeasti selitettynä erilaisista harjoitteista koostuvaa järjestelmää, joita tyylisuunnan perustaja on pitänyt kamppailutaidon kannalta tärkeänä. Karatessa on nykypäivänä satoja erilaisia tyylisuuntia ja uusia tyylejä syntyy edelleen.

Karateharjoittelu ei vaadi paljoa aloittelevalta harrastajalta. Alussa varusteiksi riittävät vaikkapa t-paita ja verkkarit. Ainoat vaatimukset vaatteille ovat, että ne antavat riittävästi tilaa laajojenkin liikeratojen suorittamiseen. Myös muiden kamppailulajien harjoittelupuvut käyvät yhtä hyvin, kunhan ne ovat mielellään valkoiset. Harjoittelun aloittaminen ei vaadi myöskään harrastajalta mitään fyysisiä erityistaitoja. Lihaskunto, voima, notkeus ja nopeus kasvavat hiljalleen harjoittelun myötä. Harjoittelu sopii hyvin myös kaiken ikäisille, alaikäraja kannattaa varmistaa seuran opettajilta.

Harjoittelu tähtää harrastajan kehittymiseen riippumatta siitä, minkälaisista lähtökohdista harjoittelu aloitetaan. Jos sinulla on jokin vamma, joka tulisi huomioida harjoittelussa, kannattaa siitä ilmoittaa ohjaajalle. Harjoiteltavien tekniikoiden tavoitteena on myös on harrastajan hyvinvoinnin parantaminen ja liikkeet suoritetaan keholle luontaisilla ja terveyttä edistävillä liikeradoilla.

Mitä karate on?

Karate on lajina erittäin sirpaloitunut ja nykyisin pelkän karate-sanan avulla ei voi päätellä juurikaan mitään itse lajin sisällöstä. Suomussalmella opetettava Shorin Ryu Seibukan Karate edustaa perinteistä karatea, joka on peräisin lajin kehdosta, Okinawan saarelta. Harjoittelussa olennaisinta on ennen kaikkea itsepuolustustaitojen ja mahdollisimman hyvän fyysisen kunnon hankkiminen ja ylläpitäminen. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii tyylisuunnan nykyinen päämies, O-sensei Zempo Shimabukuro, joka yli kuudenkymmenen vuoden iästä huolimatta on edelleen rautaisessa kunnossa.

Karaten alkuperäinen tarkoitus on ollut nimenomaan itsepuolustuksessa, ja siihen Shorin Ryu Seibukan pyrkii edelleen. Harjoiteltavat tekniikat keskittyvät siihen, että harrastajalla on uhkatilanteessa mahdollisuudet puolustaa itseään erittäin tehokkaasti vaikkapa lyöntejä, potkuja ja kiinnitarttumisia vastaan. Tekniikoiden on oltava mahdollisimman tehokkaita eikä niitä ole muokattu esimerkiksi kilpailuun sopiviksi. (Tyylisuuntamme ei sisällä lainkaan kilpailua, mutta harjoittelijoille varataan siihen kuitenkin mahdollisuus.)

Vaikka karaten tekniikkakirjo on hyvin laaja, voidaan itsepuolustuksen kannalta olennaisimmat tekniikat laskea melkeinpä yhden käden sormilla. Ei ole olennaista että harjoittelija tietää lukemattoman määrän erilaisia tekniikoita, vaan se että harjoittelija osaa pienemmän määrän tekniikoita erittäin hyvin, ja osaa soveltaa niitä erilaisiin tilanteisiin. Sanotaan että yksi elinikä on liian lyhyt aika karateharjoittelulle, mutta on kuitenkin mahdollista hankkia tehokkaita työkaluja itsensä puolustamiseen verrattain lyhyessä ajassa, kunhan asialle haluaa uhrata aikaa ja vaivaa! Harjoitteluun ei tietenkään tarvitse suhtautua kuolemanvakavasti mutta on syytä muistaa ja tietää mikä lajin alkuperäinen tarkoitus lopulta on.

Seuran muut harjoittelumahdollisuudet

Vaikka karate keskittyykin aseettomaan kamppailuun, on hyvin yleistä että karateharrastajat täydentävät kamppailulajiosaamistaan myös kobudo harjoittelulla. (Itseasiassa Seibukan-tyylin järjestelmään kuuluu myös yksi bo-kata, Tokumine No Kun.) Myös Suomussalmen karateseurassa harjoitellaan toisena lajina Okinawan Jinbukan Kobudoa. Tyylin tavoitteina on jatkaa perinteistä kobudoharjoittelua vanhojen mestareiden opettamalla tavalla. Jinbukanin asevalikoimaan kuuluvat esim. Bo, Jo, Sai sekä Tonfa. Aseharjoittelu aloitetaan yleensä bo:lla. Bo on noin 180cm pitkä keppi jota valmistetaan mm. tammesta.


Lisätietoa:

 

Uutiset
05.05.2022, 21:13
Suunnistukausi käyntiin - aikuisille suunnistuskoulu

29.04.2022, 10:56
Hallituksen kokous

19.04.2022, 22:10
Hippo-suunnistuskoulu alkaa lapsille 5.5.

14.04.2022, 19:38
Seuran mestaruushiihtojen tulokset

08.04.2022, 11:40
Seuravaatteet

Käyttäjät
Käyttäjänimi:
Salasana:
Kirjaudu sisään:

Ylläpitäjät
Käyttäjänimi:
Salasana:
Kirjaudu sisään:

Kävijät sivuilla
24.05.2006 - 12.08.22
Sivuilla vierailtu laskuri kertaa.
:: © Suomussalmen Rasti :: 2006 :: Aki Martikainen ::