Suomussalmen Rasti

 Yhteiset

Uutiset
RASTIN MARATOONARIT BERLIINISSÄ
 

RASTIN MARATOONARIT BERLIINISSÄ

43. BMW Berliinin maraton juostiin sunnuntaina 25.9.2016. Matkaan lähti reilut 40 000 juoksijaa, joukossa viisi suomussalmelaista maratoonaria.

Berliinin maratonille on niin paljon menijöitä, että osallistujamäärää on rajoitettu. Rastilaisista onni suosi arvonnassa vain kahta, ja joukkueeseen kuului juoksijoiden lisäksi yksi kannustaja, joten koko ryhmä osti pitemmän 4-päiväisen maratonpaketin PWT-urheilumatkoilta. Lento Saksaan oli varhain perjantaiaamuna, ja henkilökohtaista noutoa vaativat kilpailunumero, ajanottochippi ja numeroitu muovireppu kaikille kisatarvikkeille haettiin ryhmänä matkanjohtajan opastuksella heti samana aamupäivänä. Samalla harjoiteltiin liikkumista julkisilla, sillä maratonpäivinä lauantaina (rullaluistelu) ja sunnuntaina katuja on suljettu niin laajalti, ettei omilla kuljetuksilla pääse mihinkään, kun sen sijaan julkinen liikenne on kattava. Kilpailumateriaalin hakupaikan yhteydessä pidetään aina valtaisat urheilutarvikemessut, mistä saattoi tehdä viime hetken kisahankintoja.

Lauantaina rastilaiset osallistuivat tuhansien joukossa karnevaalitunnelmaiseen aamiaisjuoksuun Charlottenburgista Olympiastadionille, jonne tunnelista juokseminen oli elähdyttävä kokemus, vaikkei olympiatuli palanutkaan, eivätkä kaksikerroksiset katsomot lainehtineet hurraavista ihmisistä. Iltapäivällä juoksijat ja kannustaja kävivät omatoimiretkillä museoissa, messuilla ja rullaluistelun ratkaisupaikoilla, tallaten harmillisesti jalkansa väsyksiin. Ilta sisälsi elpymistä ja tankkausta pastaravintolassa.

Sunnuntaiaamu alkoi varhaisella aamiaisella, joka tuli pitää kevyenä ja helposti sulavana, sillä lähtö tulisi tapahtumaan 3-3,5 tunnin päästä lähtöryhmästä riippuen. Jälleen käveltiin maratonkassit olalla matkanjohtajan opastuksella useammasta hotellista juoksijoita keräten lähimmälle S-juna-asemalle, josta pääsi edelleen päärautatieasemalle, josta oli lyhyt kävelymatka lähtöalueelle. Lähtöalueelle pääsivät vain juoksijat, joten kannustaja sai nukkua hieman pidempään, saapuakseen hoitamaan tehtäväänsä aamupäivällä hotellin viereen, josta maratonreitti kulki n.37 km:n kohdalla.

Lähtöalueella rastilaiset hajaantuivat etsimään tarvikkeidenjättötelttojaan, kääriytyivät juoksuvarusteisiin heittäydyttyään teltoilta lämmikkeeksi annettuihin muovikaapuihin, ja siirtyivät pitkiin vessajonoihin. Koska väkeä oli tuhansissa, varustetelttojen vieressä olevien vessojen sijasta taktisesti viisaampi valinta olivat lähempänä lähtöpaikkaa olevat jonot. Lähtökarsinoissa tuli olla hyvissä ajoin ennen starttia, sillä alkujuhlallisuudet sisälsivät nostattavaa kommunikointia juoksijoiden kanssa, iskevän musiikin säestyksellä tapahtunutta edellisvuosien voittajien ja nyt mukana olevien huippujuoksijoiden esittelyä videoscreeniltä, ja yhteinen lähtölaskenta. Samalla saattoi rauhoittua, juoda ensimmäisen annoksen energialisää, ja laittaa kellonsa hakemaan sijaintia ollakseen lähtöviivalla valmiina. Lähtölaukaus kajahti, huiput säntäsivät matkaan, ja loput tuhannet siirtyivät lähtöviivaa kohti ensin kävellen, pikkuhiljaa siirtyen hölkkään, ja lähtöviivalta jo omaa vauhtia juosten.

Maaliin saapui ensimmäisenä maailmanennätystä lähentelevällä ajalla etiopialainen Kenenisa Bekele, ja kärjen takana Brandenburgin portista punnersivat aikanaan sisulla ja sydämellä myös suomussalmelaiset, saaden palkaksi kaulaansa suuret ja näyttävät maratonmitalit.

Jälkipyykki pestiin komean Valtiopäivätalon edessä nurmikentällä vapaasti tarjolla olevaa alkoholitonta olutta särpien. Kävi ilmi, ettei kenenkään 42.2 - kilometrinen ollut sujunut aivan ongelmitta; Eerolla sykkeet pysyttelivät huolestuttavissa korkeuksissa ensimmäiset 3 km, Jormalla reisi kramppasi 10 km:ssä, Jarille ilmaantui polvikipu, jonka myötä keskeyttäminen uhkasi, Eeva joutui juoksemaan koko matkan arviovauhtia, koska ei saanut kelloaan toimimaan, ja Minnan jalat olivat edellispäivän jäljiltä iskuarat.
Positiivisiakin seikkoja matkan varrella oli; 3.30: n jänikset tarjosivat sopivaa vetoapua Minnalle hieman alle 30 km:stä n.37 km:iin, josta mukaan kutsuttiin Jorma. Seuraavan parin, kolmen kilometrin aikana päivitettiin kuulumiset, ja sitten Jorma aloitti loppuvetonsa, Minna lähti seuraamaan, ja jänikset jäivät taakse. Lopussa vuoltiin sekunteja loppuajasta toinen toistaan kirittäen. Maaliin tultiin vierekkäisiä kaistoja, mutta Jorma saattoi voittaa sen kilpajuoksun ylittämällä maaliviivan ehkä himpun verran ennen Minnaa. Maalissa Jorman kello näytti aikaa 3.31 ja risat, ja oksennusta melkein pukkasi, ja Minnan kello riemukkaasti neljän vuoden takaiseen tavoitteeseen ajalla 3.28.31. Jorma kuitenkin arveli, ettei selvitty alle 3.30: n, ja Minnan riemu vaihtui epävarmuudeksi. Kumpikaan ei siinä kohtaa tajunnut, että lähtö oli heillä tapahtunut eri aikaan, joten kummankin kello näytti omaa oikeaa juoksuaikaa!

Eeron riskillä kisaan laittamat uudet kengät eivät aiheuttaneet mitään ongelmia, ja vauhdinjako oli oikein onnistunut vauhdin pysytellessä koko matkan tasaisesti 6min/km kieppeillä, ja sykkeidenkin alun jälkeen "parahultaisina". Jari selvisi polvikivusta huolimatta maaliin uudessa ennätysajassa 2.57.57. Seppo seisoi 37 km:n kohdalla korokkeella huutamassa rohkaisevia kannustuksia ensin Jarille ja sitten Jormalle ja Minnalle, mutta Eeva ja Eero pääsivät livahtamaan loppurutistukseensa Sepon huomaamatta.

Maratonpäivä huipentui yhteiseen illalliseen muiden urheilumatkalaisten kanssa. Syötiin palautumisen nimiin hienosti ja tukevasti, saksalaisia erikoisuuksiakin maistellen, ja kukin sai summata ja jakaa kokemuksiaan juoksusta, tunteiden moninkertaistuessa saman kokeneiden porukassa.

Maanantaina ennen kotimatkaa ehdittiin vielä kiertoajelulle, joka osoitti, että Berliinissä riittäisi nähtävää ja koettavaa useammallekin reissulle; ehkä siis juoksuporukkaa kootaan uudelleen ensi vuonna!

Jari, Eeva, Minna, Jorma ja Eero maratonin selvitettyään Berliinin päärautatieaseman edessä
 
TULOKSET
Bruttoaika lasketaan lähtölaukauksesta juoksijan maalilinjan ylitykseen. Massatapahtumissa juoksijan ehtimiseen lähtöviivan yli kuluu useita minuutteja, joten todellisen juoksuajan kertoo nettoaika, joka otetaan lähtöviivalta maaliviivalle juoksijan kengässä tai vaatteissa olevan chipin avulla.

Seuraavassa rastilaisten nettoajat, ikäsarjat ja sijoitus ikäsarjoissa / sarjan osallistujamäärä:
Jari Kinnunen 2.57,57 M40: 270. / 4513, oma ennätys
Eero Härkönen 4.12,51 M70: 29. / 151, ikäluokkansa paras suomalainen
Minna Taistra 3.28,28 W50: 30. / 1131, oma ennätys
Eeva Romppainen 4.05,58 W50: 250. / 1131, sairastelu viikolla heikensi tulosta
Jorma Kinnunen 3.31,23 M60: 55./ 985, vuoden 9:s ja juoksu-uran 60:s maraton

  • Tekijä: Minna Taistra :: Suomussalmen Rasti :: Yleisurheilu
  • Luotu: 01.10.2016, 22:02
  • Päivitetty: 02.10.2016, 12:45
Uutiset
17.07.2024, 22:22
Rastin maanantaikisat

03.07.2024, 21:52
Lasten ja nuorten yleisurheilukilpailut jatkuvat to 11.7.24

20.06.2024, 22:34
Yleisurheilun Rastin keskiviikkokisat ke 26.6.24

21.05.2024, 21:22
Pesiskerho 2024

19.05.2024, 08:22
Yleisurheilukerhot ja -harjoitukset alkavat

Käyttäjät
Käyttäjänimi:
Salasana:
Kirjaudu sisään:

Ylläpitäjät
Käyttäjänimi:
Salasana:
Kirjaudu sisään:

Kävijät sivuilla
24.05.2006 - 23.07.24
Sivuilla vierailtu laskuri kertaa.
:: © Suomussalmen Rasti :: 2006 :: Aki Martikainen ::